Bir gazeteci olarak son zamanlarda yaptığım gezilerde ortaya çıkan bir değerlendirmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Objektif bir bakışla, halkla bire bir yaptığım sohbetlerden ortaya çıkan bir seçim tablosunu aktaracağım. Bu tablodan çıkan sonuç net: “AKP’nin TEKBAŞINA İKTİDAR OLMASI ZOR”
Doğu’dan batıya, kuzeyden güneye il il gezip dolaşıyoruz. Görevimiz gereği en ücra köylerde çay sohbeti de yapıyoruz, megakentlerdeki lüks lokantalarda siyasi analizlere de tanıklık ediyoruz.
Milliyetçi Türk seçmenden, etnik siyasetin en sert kanadındaki kürt seçmene kadar herkesin 2011 Haziran’ı için düşüncelerini topluyoruz.
Tüm Türkiye bir seçim matematiğine kilitlenmiş durumda.
Peki o seçim matematiği nasıl bir manzarayı ortaya koyuyor?
Öncelikle 2007 genel seçimlerini ve partilerin oy oranlarıyla çıkardıkları milletvekili sayılarını hatırlayalım;
Akp % 47 ile 341 millevtekili kazandı, Chp % 21 ile 112,
Mhp % 14 ile 70 ve bağımsızlar 26 sandalyede kaldı
İşte bu tablonun değişeceği kesin. 2011’de tekbaşına güçlü bir iktidarın çıkması zor görünüyor. Önce CHP’yi ele alalım.
CHP en az %26-28 OY ORANINA ULAŞIR VE 165-170 VEKİL ÇIKARABİLİR.
Chp’nin Türkiye genelindeki 85 seçim çevresinde bir önceki oy oranı % 21 ve 112 sandalye.
Artık Altı Ok için bunlar hedef değil. Baraj %30. Ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun tekbaşına verdiği olağanüstü gayretine rağmen yine doğu ve güneydoğu da beklediği seçim başarısına ulaşamayacağı açıkça ortada.
(O kadar ki Diyarbakır’da Sezgin TANRIKULU’nun dahi seçilemeyeceği endişesi ile İstanbul 1.bölgeye veya Mersin’e kaydırılması büyük bir olasılık.CHP Kürt seçmene olan bu güvensizliğini Sezgin Tanrıkulu’nun bölgedeki etkisine rağmen ne yazık ki aşamadığı da bir gerçek.)
CHP 5 seçim bölgesinde 3, 10 seçim bölgesinde 2 ve 30' a yakın seçim çevresinde ise 1’er milletvekili sayısı arttırarak ; toplamda 60-65 milletvekili artışlıyla “170-175” sandalyeye ulaşması mümkün.
İsterseniz bu hesaplamayı bir örnekle destekleyim.
Tekirdağ’dan konuştuğum örgüt içinde bir parti emekçisi aynı zamanda yerel bir gazeteci olan arkadaşım bu seçimlerde CHP’nin Tekirdağ’da 2 milletvekili artacağını kesin bir dille sayısal veriler ışığında söylüyor. Yine İstanbul’un her 3 seçim çevresinde en az 3-4 milletvekili sayısının artacağı da partinin kendi iddiası.
Aynı şekilde İzmir, Ankara, Antalya, Mersin,Adana’da da benzer sonuçların alınacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Gelelim MHP’ye.
MHP %13-15 civarında oy oranına ulaşır ve 75-80 milletvekili çıkarabilir. MHP’nin hedefi net. 2007’yi yakalamak.Yani % 13-15 aralığı.Peki bu mümkün mü?
Habur görüntüleri ve özellikle İMRALI- HÜKÜMET PAZARLIĞI vurguları etkili oldu. Milliyetçi Türk seçmen kendini sorguladı.Üstelik PKK’nın eylemsizlik sürecini bitireceğini açıklaması ve tekrar terör olaylarının Türkiye’nin gündemine taşınması MHP için tabanını yakalaması demek. BDP ‘nin keskin ve uzlaşmadan uzak söylemleri, özerklik talepleri ve Öcalan’a ev hapsi istemi milliyetçi seçmen üzerinde etkili oldu. Yani MHP 1- 2 puan artışla 80’e yakın milletvekili çıkarabilir. Bahçeli’nin en büyük çabası Ülkücü Tabanı birarada tutmaktı, referandum sonrası bunu başaracak adımlar da attı.
Ve İKTİDAR PARTİSİ AKP
AKP %40-42 OY ORANI VE 270 -275 VEKİL ÇIKARABİLİR
12 Haziran’da AKP’nin yine birinci parti olacağı kesin gibi.
Ama iktidarın kaygılı olduğu ortada. % 50 üzerinde bir hedef koyulsa da tedirginlik gittikce belirginleşiyor.
Nedenlerine gelince; Kürt Açılımındaki belirsizlik bölgedeki düşüşte etkili oldu. AKP; Habur Sınır kapısındaki manzara ile ne İsa’ya ne de Musa’ya yaranabildi.Yani Milliyetci Türk seçmeni AKP Habur’da kaybetti, Güneydoğulu Kürt kökenli seçmeni de açılımda.
Referandum sonrasında ortaya çıkan manzara da AKP’yi olumsuz etkiledi.Özelilkle aydınlar ve muhalifler üzerindeki baskı “Yetmez ama EVET”diyen liberal çevreleri Akp’den hızla uzaklaştırdı.
Ayrıca yoksulluk, kendinden olmayana yaşama hakkı tanımayan kadrolaşmalar, sade muhafazakar ve milliyetçi çevreleri Akp tabanına mesafeli hale getirdi.
Akp’nin seçimden yüzde 40 ila 43 arasında bir oranla çıkması durumunda 275- 280 millevtekiliyle meclis’e girmesi olası.
BAĞIMSIZLAR (BDP) 30-35 CİVARINDA MİLLETVEKİLİ ÇIKARABİLİR.
Kilit sandıklar bağımsızların yarıştıkları olacak. BDP’nin birkez daha bağımsız adaylarla gireceği bu seçimler bölge için olduğu kadar AKP için de büyük önem taşıyor.
Bu kez BDP’nin işi sıkı tutacağı kesin. 2011’de bir önceki seçime nazaran daha iyi organize olmuş, bir tek oyun dahi boşa gitmediği bir genel seçimde “30-35” civarında hatta biraz daha fazla milletvekili çıkarmak BDP için gerçekçi bir hedef.
Bölgeye yaptığımız gezilerden, BDP’nin il-ilçe örgütlerinin değerlendirmelerinden ve konuştuğumuz BDP’nin etkili milletvekillerinin sözlerinden 40’a yakın koltuk hedefi olduğunu anlıyoruz. Kaldı ki hem 2009 yerel seçimlerinde hem de 2010 referandumunda BDP tabanına çok güçlü bir şekilde sahip olduğunu açıkça gösterdi. Bu koşullarda daha iyi organize olmuş kadının kadın adaya, gencin genç adaya ve erişkin nüfusun belirlenen tek isme oy atacağı bir bağımsız seçim organizasyonu ile BDP beklediği sayıya ulaşabilir.
(Kaldı ki BDP kalesi Diyarbakır’da hiçbir oyun boşa gitmemesi için 6 ya da 8 aday çıkarmayı düşünüyor )
Şimdi tüm bu rakamları alt alta koyalım.
(170-175 CHP )+(70-80 MHP)+ (33-37 BAĞIMSIZ).
TOPLAMDA mevcut muhalefetin (275- 278) SANDALYE kazanması demek.
AKP’NİN 276 ve altında kalacak tüm vekil sayısında Türkiye’de yepyeni bir siyasi yapı ortaya çıkacak.
Peki AKP tekbaşına iktidar için ihtiyaç duyabileceği 5-10 milletvekilini nereden bulacak?
İşte burada ortaya çıkıyor:
TRUVA ATI FORMÜLÜ !
Akp’nin yukarıdaki olası tabloyu ortadan kaldırmak için geliştirmeyi düşündüğü formüllerden biri; MHP ve CHP içerisinden isimleri saflarına kaydırmak. Çok mu olağandışı göründü size. Hiçte öyle düşünmeyin.Türk siyasi tarihi benzer örneklerle dolu.
Siyaseti özellikle iktidar gücünü ekonomik beklentilerini gerçekleştirme aracı haline getirenlerin ülkesi Türkiye. Ballı kaymaklı ihaleler,katlanarak bir iki yılda oluşan trilyonluk malvarlıkları,hepsi bilinen bir gerçek. En somut örnekse CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY olmuş bir ismin bakanlık koltuğu için iktidar saflarına geçmesidir. Eğer CHP lideri örgütüne sahip çıkamaz, listelerde yanlışlar yapar, örgüt emekçilerini dışlarsan aynı sorunla karşılaşabilir.
“Tek başına iktidar zor görünüyor; AKP çıkış arıyor”. AKP o çıkışı da CHP ve MHP içine “TRUVA ATLARI” bırakarak bulacak.
(23 Mart 2011)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder